Gündem

23 ilde 65 yaş ve üzerine yeni yasaklar getirildi!

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsü salgını tüm dünyaya etki ederken Türkiye'de de görülmesinin ardından sıkı tedbirler alınarak virüs ile mücadele edilmeye başlanılmıştı. 1 Haziran'da normalleşme sürecine geçtiğimiz günlerde vaka sayılarının artması özellikle Kurban Bayramı'ndan sonra gözle görülür bir artış yaşanmasının ardından 23 il 65 yaş ve üzerine koronavirüs ile mücadele kapsamında yeni yasaklar getirdi.

Kurban Bayramı’ndan sonra sosyal mesafe ve maske gibi kurallar vatandaşlar tarafından ihmal edilmesinin ardından koronavirüs vaka sayılarının artması üzerine koronavirüs ile mücadele kapsamında virüsün yayılmasını engellemek amacı ile 23 ilde 65 yaş ve üzerine yeni yasaklar getirildi.

ANKARA KARAR VERDİ

Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nca alınan tedbirler şöyle:

Covid-19 tanılı ya da temaslısı olması nedeniyle evde izolasyona alınan kişilerin, belirlenen izolasyon koşullarına uymaları elektronik imkanlar da dahil olmak üzere her türlü tedbir alınarak sağlanacak.

Tedbirlerin sahada etkin şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulan Salgın Denetim Merkezleri bünyesinde “Mahalle Denetim Ekipleri” oluşturulacak. Bu ekipler, mahallelerinde tespit edilen ve karantinaya alınan kişileri birebir takip edecek.

Yaygın ve etkin şekilde mahalle bazlı izleme ve takip çalışmalarını yürütebilmesi için mahalle denetim ekiplerinde; kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve kolluk birimleri personelinin yanı sıra okul müdürleri ve öğretmenleri, din görevlileri, muhtarlar ve azalar, apartman ve site yöneticisi temsilcileri ve kolluk personeli görevlendirilecek.

Taksi, dolmuş ve toplu ulaşım araçlarında şoför mahalli ile yolcular arasında fiberglas ile bölümleme yapılacak.

65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların düğün, cenaze, taziye, pazaryeri, sosyal faaliyetler vb. gibi topluca bulunulan alanlara girmeleri kısıtlanacak.

Sokak düğünlerinde düğün süresi azami iki saat olacak; toplu yemek verilmesi yasaklanacak.

“Hayat eve sığar (HES)” uygulaması, tüm kamu kurumlarında randevu talepleri öncesi ve kamu kurumlarına girişlerde kullanılacak.

65 yaş ve üzeri vatandaşlara, toplu ulaşım araçlarının yoğun olduğu zamanlarda bu araçları kullanmamaları tavsiye edilecek.

Yapılan her türlü bilgilendirmeye karşın evde izolasyon yükümlülüğünü ihlal ettiği tespit edilenler hakkında; Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacak.
BURSA
Bursa Valiliği, 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların 08.00-10.00 ve 16.30-19.30 saatlerinde toplu taşıma araçlarını kullanmalarının yasaklandığını duyurdu. Bursa’da ayrıca, söz konusu kişilerin semt pazarı ve pazar yerlerine 08.00-14.00 saatleri dışında girişi de yasaklandı.

Kentte 65 yaş ve üstü vatandaşların gelin, damat ve sünnet çocuğunun birinci ve ikinci derece yakınları hariç düğün, nişan, nikâh, sünnet gibi etkinliklere katılması; sinema, konser, tiyatro, gösteri merkezi gibi yerlere girişine de yasak getirildi.

KÜTAHYA

Kütahya’da da 65 yaş ve üstü vatandaşların, belirlenen cadde ve sokaklardaki alanlara, hafta sonları 12.00-19.00 saatleri, hafta içi 16.00-19.00 saatleri arasında girmesi yasaklandı.

Ayrıca, 65 yaş ve üzeri vatandaşların pazar yerlerine saat 12.00’den sonra girmesi, toplu taşıma araçlarına da 07.00-10.00 ve 17.00 -22.00 saatleri arasında binmesi yasaklandı.

KASTAMONU

Kastamonu Valiliği de köylerde veya sokaklarda yapılan düğün (gelin alma, kına dahil), nişan, sünnet düğünü gibi etkinliklerin süresinin aynı gün içinde kalacak şekilde en erken sabah 08.00’de en geç gece 22.00 saatleri arasında, en fazla 3 saatte bitecek şekilde yapılmasına karar verildiğini duyurdu.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de de 65 yaş ve üzeri kişilerin düğün, cenaze, taziye, pazar yeri, sosyal faaliyetler gibi alanlara girişleri kısıtlandı.

ERZİNCAN

Erzincan’da ise acil olmayan ameliyatların ertelenmesi, 65 yaş üstü vatandaşlar ile hastanede yapılacak ameliyatlarla ilgili bir dizi ek tedbirler alındı. Valilik’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, kent genelinde 65 yaş ve üzeri vatandaşların pazar yerlerine, düğün merasimlerine ve cenaze törenlerine katılmaları, sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltmak adına taziye merasimlerinin yasaklanmasına karar verildi.

Düğün, gelin alma, kına dahil, nişan, sünnet düğünü gibi etkinliklerin 20:00 ile 22:30 saatleri arasında yapılması, ayrıca bu etkinliklerde havai fişek kullanımının yasaklanması kararlaştırıldı.