Ekonomi

2022 Stokçulukla Mücadele Yasası yayınlandı! Stokçuluk yapanlara ağır yaptırımlar uygulanacak

2021 yılının sonlarında doğru döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan ekonomik dalgalanmaları bahane eden birçok vatandaş ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren kurumlar, fırsattan istifade edeceklerini düşünerek ürünleri stoklamaya başlamıştı. Stokçuluk yapıldığını fark eden yetkili kurumlar, konu ile ilgili olarak yeni dönem ile birlikte bir düzenlemeye gidileceğini ve düzenleme sonunda kimsenin stokçuluk yapmaya cesaret edemeyeceğini duyurmuştu. Beklenen haber bugün itibari ile geldi. Stokçulukla Mücadele Yasası Resmî Gazete’de yayınlandı!

Stokçuları Korkutan Yasa Resmî Gazete’de Yayınlandı!

Geride bıraktığımız haftalar içerisinde, döviz kurlarının yükselmesini fırsat bilerek yanlış yoldan kar sağlamayı hedefleyen stokçulara yönelik çeşitli düzenlemelerin yapılacağı bildirilmişti. Bugün itibari ile Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmuş olan Stokçulukla Mücadele Yasası, Komisyon Kurulundan geçerek, Resmî Gazete’de yayınlandı.

Stokçulukla Mücadele Yasası kapsamında, stokçuluk yaptığı tespit edilen kişi ve kurumlara ağır yaptırımlar uygulanacak. Stokçuluk yapan kişilere 100 bin TL alt sınırından başlayan 2 milyon TL üst sınırına kadar ulaşan cezalar kesilecek.

Yağdan Arabaya Birçok Ürün Stoklanmıştı!

Geride bıraktığımız yıl içerisinde döviz kurlarında yaşanan ani yükselişleri fırsat bilen birçok kişi ve kurum, vatandaşların hakları olan hizmetleri alarak stokçuluk yapmaya başlamıştı. Ülkenin farklı yerlerinde bulunan pek çok alanda, özellikle o dönem içerisinde fiyatları oldukça yükselen ayçiçek yağı ve bazı otomobillerin stoklandığı görüntülenmişti.

Özellikle bazı galericilerin fırsata çevirmek istediği döviz kuru artışı sonrasında pek çok binanın altına park edilmiş onlarca farklı arabaya denk gelinmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Uyarmıştı!

Döviz kurlarının hızla yükseldiği zamanlara ürün fiyatlarına fahiş fiyatlar yansıtan satıcılar, dövizin düşmesi ile birlikte fiyatlara indirim uygulamayınca Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sert bir dille uyarılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmış olduğu bir konuşma esnasında stokçular ve döviz kurları düşmeye başlamış olmasına rağmen fiyat indirimi yapmayan satıcılar ile ilgili şunları söylemişti: “Zam uygulanmış olan ürünlerin fiyatlarında, hızlı bir indirime gidilmez ise Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ellerinde bulunan tüm imkanları kullanarak stokçuların ve fahiş fiyatlarda ısrar edenlerin üzerine gideceklerdir.”