Ekonomi

2022 Hastane yatak ücretleri güncellendi! Devlet hastanesi ve özel hastane yatak ücretleri ne kadar oldu?

2022 yılına gelmesi ile birlikte pek çok mali konuda olduğu gibi sağlık sektöründe de çeşitli fiyat düzenlemeleri yapıldı. Sigortalı olan ya da olmayan tüm vatandaşları kapsayan yeni fiyat düzenlemelerine göre hastane yatak ücretlerinin tutarları güncellendi. Çeşitli rahatsızlıklar sebebi ile hastaneye yatışı gerçekleştirilmek zorunda olan vatandaşlar, güncel hastane yatak ücretlerini araştırmaya başladılar.

2022 Devlet Hastanesi Güncel Yatak Ücretleri

Sigortalı olan vatandaşların sıklık ile başvurduğu sigortalı olmayan vatandaşların da diğer hastanelere oran ile daha ucuz olduğu için tercih ettiği hastanelerin arasında yer alan devlet hastaneleri, yatak ücretlerini güncelledi. SUT’a göre belirlenmiş olan özel oda yatak ücretleri şu şekilde açıklandı:

  • Standart yatak: 60 TL
  • Kemik iliği vb. uygulamalar için steril oda: 201 TL
  • Gündüz yatak ücreti: 34 TL
  • Refakatçi yatak ücreti: 15 TL

Yukarıda belirtilmiş olan ücretler hastaneler için belirlenmiş olan ücretlerden yola çıkarak hesaplanmış olan ortalama ücretlerdir. Hastanın tedavi gördüğü sağlık bölümüne göre ücretler değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca bu ücretler, sigortalı olmayan vatandaşlardan talep edilmektedir. Sigortası olan vatandaşlar için yatak ücretleri, SGK tarafından karşılanmaktadır.

Özel Hastane Güncel Yatak Ücretleri 2022

Özel hastane yatak ücretleri, tedavi alınan hastanenin niteliğine, yatak sınıfına ve diğer faktörlere göre farklılaşabilmektedir. Yeni dönem araştırmalarına göre özel hastanelerde gecelik yatak ücreti ortalama olarak bin TL ile 2 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Ancak özel hastaneler, hastalardan ilave ücret de talep edebilmektedirler. SUT’un Standart Yatak Tarifesine göre belirlenmiş olan ücretlendirmelere göre özel hastane yatak ücretleri ilave ödemeleri şu şekilde belirlenmektedir:

  • Tek yataklı odaların fiyatları, standart tarifenin üç katını geçemez.
  • İki yataklı odaların fiyatları, standart tarifenin 1,5 katını geçemez.

Özel Hastane Yatak Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Özel hastanelerde görülen tedavi sonrasında ilave olarak talep edilen ücretlerin fazla alınması durumunda, SGK İl Müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Ayrıca SGK’nın danışma hattı olan 184 numaralı telefon aranarak da ilave ücretlerin geri alınması sağlanabilmektedir.