Ekonomi

2021’de kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş kredi kartı kullanıyor. Bu kapsamda yapılan bir açıklama ise 2021’de kredi kartı kullananları üzecek. Söz konusu açıklamalara göre, kart aidatları kart aidatları bu sene yüzde 20 zamlandı.

Türkiye’de corona virüsü salgını etkisini göstermeye devam ediyor. Bu nedenle birçok kişi alışverişlerini online olarak yapıyor. İnternet üzerinden daha fazla alışveriş yapmaya başlayan vatandaşlar tarafından kredi kartı kullanımları da arttı. Ancak bu sene kredi kartlarına gelen zamlar tüketicileri kredi kampanya araştırmalarına yönlendirdi. Hesapkurdu.com’un açıkladığı verilere göre, kart aidatları 2021 yılında yaklaşık yüzde 20 zamlandı.
Türkiye’de kredi kartı aidatları 2021 yılında 30 ila 300 TL arasında değişiyor. Öte yandan bankalar öğrencilerden kredi kartı aidatı almıyorlar.

Tüketiciler harcamalarında daha planlı davranıyor

Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Hesapkurdu.com Kredi Ürün Müdürü Ersin Yaşar, kartlara gelen aidat zamları nedeniyle vatandaşların şikayetlerinin de arttığını söyledi. Yaşar açıklamalarında, Kart sahiplerinin en çok gündeme getirdiği şikayetlerin başında aidat veya yıllık ücret adı altında tahsil edilen masraflar geliyor. Salgın döneminde kredi kartını daha fazla kullanan tüketiciler, artık hem harcalamalarında daha planlı davranıyor hem de ek masraflara katlanmak istemiyor. Bu yüzden karşılaştırma siteleri üzerinden kartların tüm özelliklerini görüntüleyip aidat tutarlarını, aidatsız kart seçenekleri ile kampanyaları inceleyerek, ihtiyaçlarına en uygun kartı belirledikten sonra başvuru yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Bankalar ilk yıl ücretsiz kampanyaları düzenliyor

Yaşar tarafından yapılan bilgilendirmelerde corona virüsü salgını nedeniyle temassız kredi kartlarına başvuruların arttığı bildirildi. Yaşar açıklamalarında, “ BKM verilerine göre, 2020’de temassız kredi kartı sayısı 45 milyona ulaştı. Bu da artık her 5 kredi kartından 3’ünün temassız olduğu anlamına geliyor. Devam eden talep artışı karşısında bankaların tavrı ise tüketicilerin hassasiyetlerine uygun alternatifler geliştirmek oldu. Nitekim şu an bazı bankalar yeni müşterilerine özel ‘ilk yıl ücretsiz’ kampanyaları yaparken, bazıları da aidatsız kart, aidat bedeli kadar puan, daha fazla taksit gibi uygulamaları gündeme getiriyor” “ dedi.