Gündem

2021 yılında asgari ücret ile beraber bu ödemenin de miktarı artacak!

Corona virüsü salgını sonrası yeni istihdam sağlayan işverene verilen prim desteği 2021 yılında da devam edecek. Şuan sağlanan destek miktarı brüt asgari ücretin yüzde 45’ine karşılık geliyor. Bu kapsamda 2021 yılında ödenecek olan tutarın da asgari ücretin yüzde 45’ine yükseltilmesi bekleniyor.

Pandemi nedeniyle ilave istihdam prim desteği teşviki getirilmişti. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, destek ödemesi 2021’de asgari ücrete paralel olarak artacak. Tüm işyerleri ve işçilerin yararlanabileceği ödemeler için, SGK’ya 2019/Ocak – 2020/Nisan döneminde en az sigortalı işçi çalıştırılan aydaki işçi sayısına ilave olarak istihdam sağlanması gerekiyor.

Ayrıca İşverenin destekten yararlanabilmesi için işe alınan kişilere, SGK’dan emekli veya yaşlılık aylığı bağlanmamış olması gerekiyor. Dul veya yetim aylığı ya da geçici iş göremezlik geliri gibi SGK’dan bağlanan diğer aylık veya gelirler destekten yararlanmaya engel teşkil etmeyecek.

İlave destekten yararlanmanın şartları:

Destekten yararlanabilmek için ilave işçi alımının 1 Aralık 2020 tarihi ile işten çıkarma yasağının son günü arasında olması gerekir. Ayrıca, işçinin 01/10/2020 tarihi itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı olmaması, emekli aylığı almaması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve fiilen çalışması koşulu aranacak.

Destekten sadece, ihale ile iş yapılmayan özel sektör işyerleri yararlanabilecek. İşverenin ilave istihdam ettiği işçilerin en az yarısını, prim desteğinin sona ermesinden itibaren destekten yararlanılan süre kadar çalıştırmaya devam etmesi gerekecek.

İstihdam edilecek kişinin 1 Ekim’de sigortalı çalışmıyor olması şartı, 4/b, ek 5 (tarım sigortalıları) ve ek 6 (şehir içi toplu taşıma araçları çalışanları ve sanatçılar) kapsamında sigortalı olanlar için aranmayacak.
İlave istihdam prim desteğinden yararlanılan ayda aynı işçi için diğer prim teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılamayacak.

Başvurular nasıl yapılacak?

İşverenlerin sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya merkez müdürlüklerine ayrıca başvurmasına gerekmiyor.

Destekten faydalanmak isteyen işverenler, sgk.gov.tr adresinden giriş yaparak; “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan “4447 Sayılı Kanun Geçici 28.Madde – İlave İstihdam Desteği” menüsü vasıtasıyla tanımlama yapacaklar.