Ekonomi

2021 asgari ücret zammı için son dakika gelişmesi! Maaşlara yapılacak zam belli oluyor

Asgari ücret zammının belirlenmesi için komisyon bugün yeniden bir araya gelecek. Bugün yapılacak olan toplantının sonrasında asgari ücrete ne kadar zam yapılacağına ilişkin kararın alınması bekleniyor.

2020 yılı için belirlenen asgari ücret aylık brüt 2 bin 943 lira olurken vergiler ve kesintiler çıkıldığında asgari ücret net 2 bin 324 lira oluyor.Asgari ücret tespit komisyonu bugün yeniden bir araya gelecek ve bu toplantıda yapılacak olan zammın belirlenmesi bekleniyor.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) ev sahipliğinde gerçekleştirecek toplantıda asgari ücret zammı ne kadar olacağı merak konusu oldu.

ASGARİ ÜCRET İLE DEĞİŞECEK OLANLAR

Yeni yapılacak olan zam kapsamında asgari ücretli bir kişinin maaşı değişecek ve asgari ücretli çalışan bir kişinin tazminatı, iş göremezlik ödenekleri ve asgari geçim indirimi değişecek.

Yeni zam ile birlikte işsizlik maaşı, doğum, askerlik borçlanması, Bağ Kur, isteğe bağlı gündelikçi primleri, GSS primi, yaşlılık, evde bakım, engelli maaşından yararlanmak için belirlenen gelir sınırı değişecek.

ASGARİ ÜCRET ZAM TAHMİNLERİ 

Orta Vadeli Programdaki yüzde 8’lik enflasyon baz alınması kapsamında brüt asgari ücret 3 bin 178 net asgari ücret ise 2 bin 510 lira oluyor. Merkez Bankasının enflasyon tahmini baz alınırsa yüzde 9.4 enflasyon kapsamında brüt asgari ücret 3 bin 220 lira ve net asgari ücret 2 bin 542 lira oluyor.

Yüzde 12 oranında zam yapılırsa asgari ücret 2 bin 603 lira, yüzde 15 oranında artarsa asgari ücret 2 bin 673 lira, yüzde 17 oranında zam yapılırsa 2 bin 720 lira ve yüzde 20 oranında zam yapılırsa asgari ücret 2 bin 790 lira olacak.