Ekonomi

2019 Süresiz nafaka düzenlemesinde son durum! Ne zamana kadar nafaka ödenecek?

Nafaka düzenlemesinde son durum! Süresiz nafa uygulaması ne zaman başlayacak? Kimleri kapsıyor? Ne kadar süreyle ödeme yapılacak? İşte milyonlarca kişinin merak ettiği bu soruların cevabı…

NE KADAR SÜREYLE NAFAKA ÖDENECEK?

Toplumda tartışma konusu olan süresiz nafaka düzenlemesinin detayları netleşiyor. 2 yıl ve daha az süre evli kalınması durumunda 2 yıl nafaka ödenecek. Daha uzun süreli evliliklerde nafaka süresi evli kalınan yıl kadar olacak.

EVLİ KALINAN ZAMAN DİLİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Adalet Bakanlığı’nca çalışmaları yürütülen ve Meclis’e gelmesi beklenen teklif taslağının ayrıntıları belli oldu. Edinilen bilgiye göre, nafaka da belirleyici olacak ana unsur evliliğin alt ve üst sınırı yani evli kalınan zaman dilimi olacak.

EN AZ KAÇ YIL ÖDEME YAPILACAK?

Teklifte üç temel yaklaşım var. Bakanlık evliliğin bitmesi durumunda erkeğin boşandığı eşine en az 2 yıl nafaka ödemesini istiyor. Alt sınır en az iki yıl alacak. Kısa süreli (0-2 yıl) evliliklerde hayata geçirilmesi planlanan 2 yıl taban uygulaması ile bakanlık kadını en az iki yıl korumaya almak istiyor. Örneğin 3 ay evli kalmış ya da 2 gün sonra boşanma kararı almış çiftlerde en az 2 yıl nafaka ödenmesi şartı isteniyor.

EVLİLİK SÜRESİNE GÖRE NAFAKA SÜRESİ DEĞİŞECEK Mİ?

İkinci temel yaklaşım da nafakada üst sınırın evlilik süresiyle sınırlandırılması. Kişi 2 yıldan daha fazla süren evliliklerde ise evlilik süresi kadar nafaka ödeyecek. Yani çiftler kaç yıl, ne kadar evli kaldıysa en fazla o süre kadar nafaka talebinde bulunacak.

NAFAKA ÖDEMELERİ TAKİP ALTINDA

Bakanlığın üzerinde ağırlıklı olarak çalıştığı kısım ise özel durumlu kadınlar, eşler. Kadını sağlık, sosyal ve psikolojik açıdan koruma kalkanına almaya çalışan bakanlık çalışamayacak durumda olan, tekrar iş bulma durumu bulunmayacak şartlara sahip olan ve özel diğer durumlarda olan kadına hakimin takdiri ile süresiz nafaka verilmesinin önünü açıyor. Bu kısımda özellikle sağlık ve sosyal şartlar baskın olacak. Öte yandan Aile Bakanlığı’nın taslakta yer almasını önerdiği bir diğer konu ise nafakanın ödenmesine dair esaslar. Nafaka ödemeleri bir sistem üzerinden takip edilecek. Ödeme yapanın maddi durumundaki değişiklikler v.b kriterlere bakılarak hem erkek hem kadın korunacak. 

Bir yanıt yazın