EkonomiGündem

2. el araba alacaklar dikkat: Alım-satım tamamen değişiyor!

2. el araba alacaklar dikkat! 2. el araba alım satımı tamamen değişiyor. İkinci el araçlara noter satışının yolu açılacak. Bu kapsamda harç, araçların ilk tescilinden sonraki birinci satış ve devir işlemlerinde alım satım bedeli üzerinden alınacak. Harç, aracın ilk sahibinden noterdeki ikinci el satışı sırasında ödenecek.

İKİNCİ EL ARAÇLARDA YENİ DÖNEM

İkinci el araçların noterdeki alım satım işlemlerinde binde 5 oranında vergi uygulanacak. Buna göre harç, araçların ilk tescilinden sonraki birinci satış ve devir işlemlerinde alım satım bedeli üzerinden alınacak. Harç, aracın ilk sahibinden noterdeki ikinci el satışı sırasında ödenecek. Örneğin 100 bin lira değeri olan bir araç için 500 lira, 200 bin lira değeri olan araç için ise bin lira harç alınacak.

FATURA BİR HAFTADA KESİLECEK

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve vergi güvenliğinin sağlamak için “faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesine ve bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı” yönünde bir düzenleme yapılıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bu süreyi indirme konusunda yetki veriliyor.