Ekonomi

18 yaşından küçük çocuğu olan herkes için uygulanacak: Başvurular bugün başladı!

18 yaşından küçük çocuğu olan herkes için önemli bir gelişme yaşandı. Buna göre, bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için Türkiye Sigorta Birliği (TSB) rehber hazırladı. Buna göre, bugünden itibaren ebeveynler, aile büyükleri, çocuklarını ve torunlarını BES‘e dahil edebileceği bildirildi.

İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ (Takasbank), Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu’nu (BEFAS) bugün itibarıyla hizmete aldı. Yeni emeklilik dönemi 1 Temmuz tarihinden yani bugünden itibaren başlıyor. Yeni sistemde Ebeveynler, aile büyükleri, çocuklarını ve torunlarını BES’e dahil edebilecekler.


Hangi yaşta olursa olsun her küçük adına emeklilik sözleşmesi akdedilebilecek olup; yaş konusunda bir alt sınır bulunmuyor.

Emeklilik sözleşmesinde katılımcı çocuğun vesayet yoluyla temsil edilmesi nasıl olacak?

Vesayet makamı tarafından çocuğa atanan vasinin, kendisinin vasi olarak tayin edildiğine ilişkin mahkeme kararını ve TMK m 462 uyarınca çocuk adına emeklilik sözleşmesinin akdedilmesi için vesayet makamından alınan izin yazısını ibraz etmesi halinde, vasi tarafından çocuk adına bireysel emeklilik sözleşmesi akdedilir. Vasi tarafından sistemden ayrılma talebinde bulunulması halinde, vesayet makamından başlangıçta alınan izin yazısı içeriğinde vasiye ayrılmaya ilişkin bir yetki tanınmadıysa, ayrılma işlemi için de ayrıca vesayet makamından izin yazısı istenmesi gerekecektir. Vesayet makamı, vesayet altındaki çocuğun yerleşim yeri (ikametgahı) sulh hukuk mahkemesidir.