GündemManşet

16 Şubat’a kadar herkesin e-Devlet üzerinden yapması gerekiyor: Yapmayanlar onay vermiş sayılacak!

Vatandaşalar tarafından en çok şikayet edilen konulardan biri de şirketlerin kendilerine istemedikleri mesajları göndermeleri. Bu kapsamda uygulamaya konular Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) için açıklama yapıldı. Buna göre, 16 Şubat 2021 tarihine e-Devlet üzerinden şirketlere ret yanıtı vermeyenler, gelecek olan mesajlar için de onay vermiş sayılacaklar.

Vatandaşların telefonlarına gelen ticari mesajların kontrolü için İYS sistemi uygulamaya konuldu. Kendisine mesaj gelmesini istemeyen telefon kullanıcıları, ret işleminde bulunabiliyorlar.

İYS sistemi için yapılan son açıklamalara göre ise 16 Şubat 2021 tarihine kadar kontrol edilmeyen onayların geçerli sayılacak.

Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, “İleti Yönetim Sistemi açıldı. Ticari elektronik ileti onaylarınızı artık e-Devlet kapısı veya iys.org.tr üzerinden kontrol edebilir, dilediğiniz zaman onay veya ret verebilirsiniz. 16 Şubat 2021 tarihine kadar kontrol edilmeyen onaylar geçerli sayılacaktır.” İfadeleri kullanıldı.

İleti Yönetim Sistemi nedir?

Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe alınan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’e uygun olarak; Hizmet Sağlayıcılar’ın arama, mesaj ve e-posta gibi farklı tipte ileti izinlerini saklayıp yönetebilecekleri, alıcıların verdikleri izinleri görüntüleyip kaldırabilecekleri, izinsiz gönderimleri şikâyet edebilecekleri, kamunun ise ileti şikâyetlerini ve şikâyete konu iznin durumunu görüntüleyebilecekleri, web sitesi ve mobil uygulama üzerinden hizmet verecek, tüm izinleri zaman damgasıyla kayıt altına alıp güvenli biçimde saklayacak ulusal veri tabanı sistemidir. İleti Yönetim Sistemi’ni ne zaman kullanmaya başlayabilirim?

İleti Yönetim Sistemi, 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır. Artık hangi Hizmet Sağlayıcı’ya, hangi tarihte, nereden onay verdiğinizi görüntüleyebilecek, dilerseniz Bakanlık’ın vatandaşlar için tanımış olduğu geçiş süreci boyunca çıkış hakkınızı kullanabileceksiniz. 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı (telefon numarası ve eposta adresi sayısı toplamı) olan hizmet sağlayıcılara ait izinler için bu tarih 15 Temmuz 2021’dir.