Ekonomi

10 yıl çalışana emekli maaşı bağlanacak! Yaş haddiyle emeklilik formülü açıklandı

Milyonlarca çalışanın en büyük hayali olan emeklilik konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan duyurular dikkat çekiyor. Son olarak SGK, yaş haddi kapsamında 10 sene çalışan bazı vatandaşlara yaş haddinden emeklilik hakkı vereceğini duyurdu. Bu kapsamda belirli bir yaşa gelen ve normal emeklilik için gerekli olan şartlardan prim ödeme şartını dolduramamış kişiler yaştan emeklilik hakkına sahip olabiliyor. SGK, prim gün adedi yetmediği ve bu yüzden emekli olamayan vatandaşlara müjdeli haberi verdi. Milyonlarca vatandaş SGK’dan yaştan emeklilik hakkı alabilmenin yollarını araştırıyor.

Prim Gününü Tamamlayamayan Emeklilik İmkanı

SGK emekli olmak isteyen vatandaşlara otomatik ödenen maaş bağlayacak. Bilindiği üzere ülkemizde emekli olmak için yaş şartı, prim ve sigortalılık tarihi önemlidir. Herhangi bir iş yerinde çalışan vatandaşlar bu koşulları yerine getirdiklerinde emekli olmaya hak kazanıyor. SGK tarafından yapılan yeni düzenlemeler ile prim gününü tamamlayamayan ve tamamlama imkanı olmayan vatandaşlara emeklilik müjdesi verildi.

10 Yıl Çalışana Emekli Maaşı Bağlanacak

SGK mevzuatına göre 10 yılını tamamlayarak emekli olmak isteyenlere farklı formül uygulanıyor. Çalışma imkanı olmayan ve 1800 gün prim ödeyenler SGK tarafından sunulan bu haktan yararlanabiliyor. İşe girdikten sonra prim gününü ödeyen ancak sağlık sorunları yüzünden çalışma günü kaybı yaşayanlara yaş şartı aramadan emeklilik yolu açıldı. Bu şekilde emekli olma hakkından yararlanmak isteyen vatandaşlardan sağlık raporu talep ediliyor ve bu raporda yüzde 60 oranında kayıp aranıyor.

Sigorta başlangıç tarihi 200 yılı ve sonrası kişiler 60 ve 65 yaş koşulunu karşıladıklarında prim ödeyerek emekli olabiliyor. Bu formül sayesinde prim gün sayısı eksik olan çalışanlar yaş haddinden emekli olabilirken 4500 gün prim yeterli oluyor. Ayrıca bu formülde 25 yıllık sigortalılık gününe dikkat ediliyor.